ENKHUIZEN – Discriminatie op de woningmarkt is al jaren een probleem, terwijl er gedegen oplossingen liggen. Op 1 juli 2024 is de Wet goed verhuurderschapingegaan. Deze wet heeft goede maatregelen zoals dat de huurder moet horen op basis van welke objectieve criteria de afwijzing is. Maar de vraag is of dat ook echt gebeurt in de praktijk. De signalen uit het nieuwe onderzoek van EenVandaag zijn in ieder geval zorgelijk: bijna de helft van de respondenten met een migratieachtergrond heeft in de afgelopen tien jaar discriminatie op de woningmarkt ervaren. Maar in het onderzoek is niet gekeken naar discriminatie op grond van beperking. Uit onderzoek van Movisie en het Verwey-Jonker Instituut voor de staatscommissie blijkt dat mensen met een beperking ook veel discriminatie ervaren op de woningmarkt.
Vooroordelen spelen mogelijk een rol
Er zijn aanwijzingen dat mensen worden geweigerd voor een woning vanwege hun beperking. Mogelijk spelen vooroordelen hierin een rol. Ook worden aanpassingen in woningen lang niet altijd gerealiseerd. Daardoor wonen mensen met een beperking in een woning waarin zij niet volledig kunnen functioneren. Of ze worden gedwongen om te verhuizen. Dit tast hun vrijheid aan om zelf te kiezen waar zij wonen, een recht dat is vastgelegd in het VN-verdrag handicap.
Te weinig toegankelijke woningen
Mensen met een beperking lijken extra hard te worden geraakt door het algehele woningtekort in Nederland. Veel woningen zijn namelijk niet toegankelijk voor mensen met een beperking. Een samenleving die uitgaat van design for all (waarbij alle woningen voor iedereen toegankelijk zijn) lijkt nog ver weg.
Bovendien zijn veel van de toegankelijke woningen alleen beschikbaar voor 55-plussers. Het woonbeleid lijkt er impliciet van uit te gaan dat mensen met een beperking per definitie 55-plus zouden zijn. Dat is uiteraard onjuist en komt mogelijk voort uit een stereotiep beeld.
Actief discriminatie opsporen
Discriminatie komt vooral aan het licht door meldingen van slachtoffers. Uit het onderzoek van EenVandaag blijkt opnieuw dat mensen vaak geen melding maken, net als eerder naar voren kwam in een onderzoek van SCP. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat dit geen zin heeft, omdat ze het niet zeker weten of er geen energie voor hebben. Het actief opsporen van discriminatie op de woningmarkt zoals via correspondentietests (praktijktests en mystery calls) is daarom een oplossing die nog beter verkend zou kunnen worden.