ENKHUIZEN – Van 23 mei tot en met 1 september 2024 is de tentoonstelling Redders op Zee te bezoeken in het Zuiderzeemuseum. Deze tentoonstelling maakt onderdeel uit van het jubileumprogramma ter ere van 200 jaar KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij). Duik in de geschiedenis van de KNRM en maak kennis met zes leden van reddingstation Enkhuizen. Zij vertellen hun heftige en ontroerende verhalen, laten zien welke steun zij krijgen uit hun eigen omgeving en wat de KNRM in hun leven betekent.
Foto: Roel Ovinge
Nederlandse topfotografen Robin de Puy en Jeroen Hofman maakten prachtig beeldmateriaal. De Puy portretteerde de redders op een persoonlijke manier, zonder hun reddingsuitrusting. Hofman legde de KNRM-locaties in en rond het voormalige Zuiderzeegebied vast vanuit zijn favoriete bovenaanzicht.
De tentoonstelling Redders op Zee werd op 22 mei geopend door Eduard van Zuijlen, burgemeester van Enkhuizen en tevens voorzitter van KNRM-Enkhuizen, in het bijzijn van de redders van KNRM-Enkhuizen en hun familieleden. De tentoonstelling toont naast de geschiedenis van de KNRM-Enkhuizen ook de huidige praktijk. Vergelijk bijvoorbeeld een modern KNRM-overlevingspak met een historische outfit-met-oliejas, ontdek de betekenis van de verschillende seinvlaggen en zie hoe verschillende reddingsmiddelen en boten zich door de jaren heen hebben ontwikkeld.
Bekijk de video van KNRM-Enkhuizen vanuit een echte vlet. Laat de kinderen lekker zelf aan boord klauteren met een reddingsvest aan. Ontdek welke keuzes KNRM-redders dagelijks moeten maken plus het effect hiervan op hun persoonlijke leven. En mis ook vooral het fotomoment niet; je lijkt in een overlevingspak zélf wel een stoere redder.
Tekst gaat verder onder de foto
KNRM Enkhuizen
Ondanks dat de KNRM sinds 1824 bestaat, werd het reddingstation in Enkhuizen pas opgericht in 1868. Amper tien jaar later werd de locatie alweer ontmanteld, omdat er slechts drie reddingsoperaties hadden plaatsgevonden. Niemand wilde het levensgevaarlijke reddingswerk verrichten zonder daar iets aan te verdienen, maar dat is nou precies wat de KNRM is; een organisatie waar reddingen kosteloos zijn en door vrijwilligers worden uitgevoerd. Pas in de Tweede Wereldoorlog – toen verschillende andere posten moesten sluiten – werd het Enkhuizer station in ere hersteld; in 2015 werd hier de 100.000ste geredde drenkeling veilig aan wal gebracht.