Gezinnen en bedrijven met problematische schulden beter geholpen

  • Voldoen aan de wet
  • Zelfde lijn doorzetten
  • Gedeelde visie
  • Participatie plaatsgevonden

WEST-FRIESLAND – De zeven Westfriese gemeenten, Hoorn, Medemblik, Opmeer, Koggenland en de SED-gemeenten Stede Broec/Drechterland en Enkhuizen hebben gezamenlijk het Kaderplan Schuldhulpverlening opgesteld en gaan deze nu voorleggen aan de gemeenteraden van de zeven gemeenten.

De zeven gemeenten hebben de afgelopen jaren te maken gekregen met veel onvoorziene ontwikkelingen zoals o.a. de Coronacrisis, Energiecrisis, de hoge inflatie en wetswijzigingen vanuit de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). De zeven gemeenten verwachten de aankomende jaren ontwikkelingen waarvan zij de impact nog niet kunnen voorspellen.

Vijf jaar

Gemiddeld wachten de inwoners van de zeven gemeenten met financiële problemen/schulden vijf jaar voordat zij hulp zoeken. Zo ontstaan er steeds grotere schulden waardoor een oplossing lastiger wordt. Armoede en schulden zorgen voor gevoelens van schaamte en chronische stress; dit kan leiden tot onder meer depressie1 en impact op het vermogen om problemen zelf op te lossen. Door het niet of minder kunnen meedoen aan het maatschappelijke leven (zoals activiteiten, verenigingen en verjaardagen) kunnen gevoelens van eenzaamheid en sociaal isolement ontstaan.

De zeven gemeenten vinden het als gemeenten belangrijk om de juiste zorg te bieden aan de inwoners. In de huidige samenleving is een integrale benadering van sociaal beleid essentieel, en schuldhulpverlening speelt hierin een belangrijke rol. Financiële problemen hangen vaak samen met andere (sociale) problemen. Het is belangrijk om schuldhulpverlening te integreren binnen de gemeentelijke dienstverlening. Daarom werken de zeven gemeenten samen met andere afdelingen, op beleid- en uitvoeringsniveau.

De adviesraad heeft positief geadviseerd

De Adviesraad Sociaal Domein heeft inhoudelijke op- of aanmerkingen op het kaderplan gegeven. De adviezen waren niet alleen gericht op het regionaal kaderplan maar ook op het lokaal uitvoeringsplan. Het merendeel van de adviezen en aanbevelingen is verwerkt in het Regionaal Kaderplan. De adviezen voor het Lokaal uitvoeringsplan zullen meegenomen worden bij het opstellen van het uitvoeringsplan. De adviezen van de Adviesraden van de vijf andere gemeenten (Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik en Stede Broec) gaven geen aanleiding om het kaderplan inhoudelijk aan te passen.

Januari 2025

Dit onderliggende kaderplan gaat in op 1 januari 2025 en bevat de kaders van de zes Westfriese gemeenten5 (Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec). De afgelopen jaren waren er veel (landelijke) ontwikkelingen binnen de schuldhulpverlening. De gedeelde visie en gezamenlijke doelen voor de schuldhulpverlening helpt om te anticiperen op ontwikkelingen. De Westfriese gemeenten hebben een eigen lokaal uitvoeringsplan, waarin de doelen van dit kaderplan in concrete acties worden vertaald.

Geef een reactie