ENKHUIZEN – Deze week werd het nieuws naar buiten gebracht dat diverse afvalverwerkers en gemeenten stoppen met het gescheiden ophalen van afval omdat de technieken nu zo ver zijn dat het nascheiden van afval soms goedkoper is dan scheiden bij de bron. De reden is dat gemeenten geld moeten betalen als het afval dat in de plastic container wordt gedaan meer dan 15% vervuiling bevat, spullen die niet thuishoren in deze container.
Woordvoerder Robert Bot van HVC laat weten dat HVC beide systemen in huis heeft maar dat voor nu bronscheiding de meest schone stromen oplevert en relatief goedkoper is dan nascheiding en leidt tot het hoogste percentage recycling. Daarnaast maakt volgens Bot bronscheiding inwoners bewuster van de hoeveelheid afvl die zij hebben, ‘het maakt het letterlijk zichtbaar‘.
Hoogbouw en stedelijk gebied lastiger scheiden
Wel erkent HVC dat het in stedelijke gebieden en in gebieden met hoogbouw lastiger is om afval te scheiden omdat er minder ruimte is om het afval goed apart te houden, dan is nascheiding de betere optie. HVC adviseert dan ook om voor laagbouw bronscheiding te gebruiken en voor hoogbouw dan samen met de gemeente(s) te kijken wat de meest effectieve methode is.
Een ander voordeel van bronscheiding ten opzichte van nascheiding is dat de kwaliteit en afzetbaarheid van het materiaal beter is dan die van nagescheiden materiaal waardoor HVC een hogere prijs voor het materiaal kan krijgen. Directeur inzameling Gertjan de Waard zegt hierover: “We horen van bijvoorbeeld afnemer Smurfit Kappa dat onze bij hen voor recycling aangeleverde drankenkartons van betere kwaliteit zijn. Ze stinken ook minder dan de nagescheiden verpakkingen.”
Gedragsverandering
Bot gaat verder door te stellen date het een feit is, dat de inwoner moet meer moeite doen bij bronscheiding dan bij nascheiding. En moeite doen, of je eigen gedrag veranderen is niet altijd leuk. “We zien om die reden dat ieder argument voor nascheiding gretig wordt aangegrepen om voor dit systeem te pleiten. Na ieder artikel dat pleit voor nascheiding, brandt de discussie los. We willen gaan voor een duurzamer Nederland, en tegelijkertijd wil een deel van de inwoners hier zo min mogelijk moeite voor doen. Verandering kost tijd en moeite. Het is wat betreft HVC belangrijk om de voordelen van bronscheiding een net zo groot podium in de media te geven als die van nascheiding. Makkelijker is niet altijd beter. “
Tips over thuis afval scheiden leest u hier.
HVC reageert op tv-uitzending over afval scheiden: Bronscheiding is idd het opvoeden, en (her-)programmeren (verandering? die duurt idd al héél lang) van inwoners, laagbouw (Ook hoogbouw).
Bij laagbouw, zitten mensen tussen van een oudere generatie en doen dit m.i. wel trouw, ook al zijn ze in beginne opgevoed, met alles in 1 vuilniszak. Nadeel is wel dat HVC over is gegaan op 240 liter containers, 3 stuks, dus tot. 720 liter, opp. qua ruimte bij de woning: bijna 1m2, de hoogte ff niet meegerekend. Niet elke bewoner, wil deze bakken op eigen grond (of geen achterom dus in eigen tuintje) en voorals nog wordt op Gemeente grond ook gedoogd. Persoonlijk zou ik liever de 140 liter afvalbakken terugzien, (en dan de bevuiler betaald qua ratio) ook t.o.v. het straatbeeld! Daar er nog steeds niet gekozen wordt voor en door Gemeente Enkhuizen, v/w het kostenplaatje voor ondergrondse containers? Voordeel is m.i. toch echt dat, alleen pasjeshouders hier gebruik van kunnen makken, er geen ongewenst dumpafval in je eigen container beland. (die van mij zijn meestal half gevuld, dus komt er wel eens wat bij van onbekenden), en zo’n pasje kan ook nog eens registreren hoe vaak je de klep opent, plus gewicht wat je evt. stort (sensor in de stortklep). Voor groenafval? Takken gebundeld bij grofafval, en t kleine groenafval, oké, 1 groene contaner van 140/240l. (bovendien, er zijn nog weinig bewoners in rijtjeshuizen met heesters e.d., voor het gemak hebben de meesten dit grotendeels betegeld.) HVC en Gemeente denk mee. Graag reactie van Gemeente Enkhuizen en HVC. Dank u.