ENKHUIZEN – Een nu 24-jarige vrouw uit Enkhuizen heeft volgens justitie op 18 december vorig jaar vier politiemensen bedreigd en zou messen, scharen en lachgasflessen in hun richting hebben gegooid. ,,Ik was toen helemaal onder invloed van lachgas, verdrietig en in paniek’‘, zei B.M. donderdag in tranen bij de rechtbank in Alkmaar. ,,Ik wilde helemaal niemand kwaad doen.”
De officier van justitie vond bewezen dat de vrouw meerdere keren agenten met de dood bedreigde door te roepen ‘ik ga je kankerdood maken’. Ook had de verdachte volgens hem geprobeerd de politiemensen zwaar te mishandelen door messen, scharen en lachgasflessen in hun richting te gooien. Hij eiste een celstraf van 183 dagen tegen de vrouw, waarvan 140 dagen voorwaardelijk. Zij heeft al 43 dagen in voorarrest gezeten en zou dus als de eis wordt gevolgd niet meer terug hoeven naar de gevangenis.
Tijdens de proeftijd van drie jaar moet ze zich wat de officier betreft in een kliniek laten behandelen voor een diagnose van haar psychische problemen en om af te kicken van lachgas. Zij is daar namelijk ernstig aan verslaafd, wat voor grote problemen zorgt. Als ze niet wordt behandeld, is de kans groot dat ze weer ontspoort en strafbare feiten pleegt. Daarnaast zou ze zich moeten houden aan drugscontroles, begeleid moeten gaan wonen en moet ze wat justitie betreft onder toezicht van de reclassering blijven.
Emotioneel
De bewuste dag had M. ruzie met haar zusje over geld voor een saunakaart. ,,Ik kon niet met haar naar de spa, want ik voelde me helemaal niet goed.” De verdachte was de hele nacht opgebleven en had veel lachgas gebruikt, vertelde ze. ,,Op dat moment was ik heel erg emotioneel. Het ging al tijdje niet goed met me. Ik was heel erg angstig en verdrietig en heb om hulp gevraagd.”
Nadat de vrouw meerdere keren 112 had gebeld, kwam de politie. Ook de vader en zus van de verdachte waren naar haar huis gekomen. Agenten namen haar telefoon in beslag en toen liep de situatie totaal uit de hand.
De verdachte zou in de woning een mok hebben gegooid in de richting van een vrouwelijke agent en een politieman in opleiding. Die ontvluchtten daarna het appartement van de verdachte, dat op de begane grond ligt. M. zou daarna in de centrale hal van de flat lachgasflessen tegen de toegangsdeur hebben gegooid. De politie stond daarachter. Ook zou ze hebben geprobeerd met een mes door het glas heen te steken. Bovendien zou de vrouw vanuit haar zijraam een mes en schaar naar de agenten hebben gegooid.
,,Ik weet dat ik uit woede en verdriet alles van me af probeerde te slaan. Ik wilde aan de politie laten zien: tot hier toe en niet verder”, zei de verdachte. ,,Ik werd dagelijks bedreigd. Dan stonden ze voor mijn deur. Ik wilde niemand iets aandoen. Ik was bang mezelf iets aan te doen. Daarom heb ik het van me afgeslagen.” Volgens de vrouw was ze vaker door de politie uitgelachen als ze in nood was. ,,Dan voelde ik me niet serieus genomen.”
Lachgas
De agent in opleiding zei in zijn slachtofferverklaring dat hij dacht dat hij kwam om hulp te verlenen, maar had ervaren dat zijn beroep heel gevaarlijk kan zijn. ,,Ik ben niet boos op je, maar neem je wel kwalijk dat je toen dit speelde steeds lachgas aan het inhaleren was. Dat je dit hebt gedaan toen je high was. Je kwam op ons af met een mes en gelukkig konden we de deur dichthouden. Als een soort dier probeerde je door de deur heen te steken. Het glas ging kapot. Daarna gooide je messen, scharen en tanks, die waren allemaal bedoeld voor ons. Je schreeuwde naar ons alsof wij je aan het martelen waren.”
De politieman vroeg 2500 euro smartengeld. Hij had last van herbelevingen gehad en kon slecht slapen na het incident. ,,Ik hoop dat je goede hulp krijgt, zodat je van je verslaving afkomt”, zei hij tegen de verdachte. Volgens de politie reageerde de vrouw volstrekt normaal onderweg naar het bureau nadat het agenten was gelukt haar in boeien te slaan. De lachgas was toen uitgewerkt.
Het voorval gebeurde vroeg in de ochtend en vlakbij een basisschool in Enkhuizen. Op advies van de politie zorgde de school ervoor dat ouders en jonge kinderen een andere ingang gebruikten, zodat ze niets van het tumult hoefden mee te krijgen.
De reclassering maakt zich ernstige zorgen om de verdachte. Die liet weten dagelijks 1000 ballonnen met lachgas te gebruiken als een soort morfine, omdat ze een bacteriële ontsteking heeft in haar nek. Daar wordt ze komende week aan geopereerd. ,,Ik wil een ander leven en werken aan mijn toekomst”, aldus de verdachte. Haar jeugd zou trauma’s hebben opgeleverd en de verdachte heeft psychische problemen.
Vrijspraak
Haar advocaat Ananda Renshof vroeg vrijspraak voor de poging tot zware mishandeling van de agenten. Volgens haar klopt het niet wat de politie heeft uitgewerkt in het dossier als je dat vergelijkt met beelden van het voorval van bodycams, die de agenten droegen,. De politie had de zaak volgens haar veel te zwaar aangezet. Ook zou het niet kloppen dat de verdachte de politiemensen met de dood had bedreigd. ,,Zij roept dat tegen haar vader en zusje in het Arabisch, niet tegen de agenten”, zei de raadsvrouw.
De verdachte kon zich wel voorstellen dat de politiemensen zich bedreigd hadden gevoeld. ,,Het spijt me heel erg’‘, zei ze. ,,Dit is echt nooit mijn bedoeling geweest. Ik wil me laten behandelen en hoop dat zoiets nooit meer zal gebeuren.”
De rechtbank doet 21 november uitspraak.