ENKHUIZEN – Je zult er een nachtje voor moeten opofferen of de wekker heel vroeg zetten, want in de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 augustus aanstaande vallen ze weer naar beneden, de Perseïden. Tientallen stukjes ruimtepuin afkomstig van de komeet SWIFT-Turtle die gemiddeld eens in de 130 jaar te zien is.
Afbeelding: Kuuke.nl
De Perseïdenactiviteit stijgt geleidelijk van enkele exemplaren per nacht eind juli, tot vele tientallen vallende sterren per uur rond het maximum in de ochtend van 13 augustus. Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig: het volstaat om met het blote oog te kijken in de richting van het sterrenbeeld Perseus. De meeste Perseïden ziet men vanuit donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden, telkens vanaf middernacht.
SWIFT-Turtle
De komeet werd op 16 juli 1862 gevonden door Lewis Swift met behulp van een 11 centimeter telescoop. Hij meldde zijn ontdekking niet direct want hij dacht dat hij de komeet Schmidt waarnam die twee weken eerder was gevonden. Drie dagen later zag Horace Tuttle vanaf de Harvard sterrenwacht de komeet ook. Wetenschappers berekenden een periode van 120 jaar en dat betekende dat de komeet in 1982 zou herverschijnen.
Maar 1982 kwam en ging maar de komeet verscheen niet. Dat betekende terug naar de tekentafel en deze keer werd een komeet die in 1737 was waargenomen beschouwd als een eerdere verschijning. Dit leidde tot een baanperiode van ongeveer 130 jaar. Er werden nieuwe baanelementen berekend door Brian Marsden en een positie waar, in 1992, te kijken
In de jaren ’80 bekeken veel visuele kometenjagers het stukje sterrenhemel waar de terugkerende komeet zou moeten verschijnen. De uitbarsting van de Perseïden in 1991 gaf aan dat de komeet vermoedelijk op de terugweg was. Een andere uitbarsting in 1992 leek dat te bevestigen.
Op 26 september 1992 pikte Tsuruhiko Kiuchi, een Japanse amateurastronoom en kometenjager, de komeet op aan de avondhemel, net ten noorden van de pan van de Grote Beer. Later werd gesuggereerd dat de kometen die in 69 na Christus en 188 voor Christus werden waargenomen ook verschijningen waren van deze komeet. Een theorie die later werd bevestigd. (Bron: Kuuke.nl)