ENKHUIZEN – Er is door marktpartijen al veel gewaarschuwd voor een krimpende huursector. Dat komt vanwege het grote verschil in waarde van een woning in verhuurde staat en de uitpondwaarde van diezelfde woning. Hierdoor kopen investeerders (pakketten) huurwoningen op om ze vervolgens te verkopen aan particulieren. Dat is ook het plan van de kopers van de 530 huurwoningen van de Canadese belegger Eres.
‘Sinds 1 juli is de Wet op de Betaalbare Huur van kracht en is de huurprijs in het middensegment gemaximeerd. Zodra de huurder vertrekt verkopen verhuurders de woning aan mensen die er zelf gaan wonen (uitponden), omdat verhuren niet meer rendabel genoeg is en de verkoop een mooi bedrag oplevert,’ zegt Sophie Kraaijeveld van ING Banking
Volgens Kraaijeveld draagt een voldoende grote huursector bij aan het goed functioneren van de woningmarkt. ‘Het zorgt voor meer flexibiliteit en stimuleert de doorstroming. Starters, arbeiders met een tijdelijk contract, gescheiden mensen, allemaal voorbeelden van situaties waar een koopwoning niet past in de levensfase,’ aldus Kraaijeveld.
Zowel uit cijfers van Woningplatform Pararius als uit het Kadaster blijkt dat er dit jaar een verschuiving plaatsvindt van de huur- naar de koopsector. In januari en februari verschoven er per saldo ongeveer 2400 bestaande huurwoningen naar de koopwoningenmarkt, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Pararius komt met recentere cijfers: in het tweede kwartaal van 2024 zijn er bijna 33 procent minder vrijesectorhuurwoningen op de markt gekomen dan in hetzelfde kwartaal van 2023.
De huurmarkt krimpt naar verwachting verder. In het huidige tempo verschuiven er op jaarbasis zo’n 15.000 woningen van het bestaande huursegment naar koop. Dat is ruim 1 procent van de bijna 1,2 miljoen huurwoningen die niet in het bezit zijn van woningcorporaties. En zo wordt het aanbod op de huurmarkt steeds kleiner en vissen huurwoningzoekenden vaker achter het net.