Burgemeester onvoldoende hersteld van tumorbehandeling, ziet af van tweede termijn

ENKHUIZEN – Burgemeester Eduard van Zuijlen heeft gisteravond aan de gemeenteraad laten weten dat hij niet beschikbaar is voor een tweede termijn als burgemeester. Na de behandeling van een tumor is zijn conditie onvoldoende hersteld om nog eens zes jaar als burgemeester van Enkhuizen aan de slag te zijn. De ambtsperiode van burgemeester Eduard van Zuijlen loopt in november 2024 af.

Burgemeester Eduard van Zuijlen licht zijn besluit toe:

“Ik ben als die schaatser, die altijd de 10 kilometer reed, maar dat door een chronische blessure niet meer kan. 5 kilometer kan ik nog voluit gaan. En dan na een korte pauze nog eens 3. Maakt samen 8. Dat is voor Enkhuizen niet genoeg, want dat vergt 10 kilometer voluit, vaak 7 dagen in de week. Dat trek ik niet meer en daarmee doe ik de stad tekort.

Dit is mijn conclusie, bijna drie jaar nadat ik met succes behandeld ben aan een forse tumor. Een conclusie die ik met pijn in het hart moet trekken, want ik houd ontzettend veel van het prachtige, levendige Enkhuizen én van het vak van burgemeester. Het was én is mijn gedroomde plek om dit werk te doen. Tot mijn zeventigste wilde ik door, maar het zit er niet in. De tumor is weg, maar een deel van de conditie ook en het herstel zet helaas niet verder door. Daardoor loop ik voortdurend op mijn tenen en moet ik ondanks dat nog steeds gaten laten vallen waar ik dat absoluut niet wil: ik ben te vaak niet aanwezig op momenten dat er wel op mij wordt gerekend. Dat is voor mijzelf niet goed, maar zeker ook niet voor de stad. Daarom kon ik samen met de bedrijfsarts maar één conclusie trekken: mijn eerste termijn van zes jaar zal tevens mijn laatste zijn en op 28 november 2024 stop ik als kroonbenoemd burgemeester van de gemeente Enkhuizen. Ik ga ruimte maken voor een opvolger en maak dit nu al bekend, opdat de Kroon en de gemeenteraad voldoende tijd hebben om de burgemeester voor te dragen en te benoemen die de stad en Oosterdijk verdienen.

Het is nog lang geen tijd voor een afscheidstekst: nog 11 maanden te gaan! Maanden waarin ik mij met alles wat ik in me heb zal inzetten voor de mensen, het erfgoed en de toekomst van Enkhuizen. En daarna? Daarna ga ik op zoek naar werk dat past bij die 8 kilometers en gaat Enkhuizen met een nieuwe burgemeester een mooie toekomst tegemoet.”

Foto: FotovanDana

Geef een reactie