ENKHUIZEN – Elk half jaar vinden er prijscorrecties plaats in Nederland, dingen worden duurder, sommige dingen worden goedkoper. De prijsaanpassingen vinden plaats omdat de inflatiecorrecties worden verrekend en er ook hogere belastingen worden geheven, en de soms fors hogere salarissen ook worden doorberekend. Vanaf 1julli gaan o.a. de prijzen van brandstof flink omhoog omdat de halvering van de accijnzen die het kabinet in 2022 doorvoerde weer ongedaan wordt gemaakt. Gemiddeld gaat de brandstofprijs op 1 juli met 11 tot 12 eurocent omhoog.
Maar ook KPN en Ziggo voeren op 1 juli hun jaarlijkse prijsverhoging door, dit jaar met gemiddeld 8%. Oorzaak van deze verhoging, gestegen loonkosten en de prijs van hardware waar de telecombedrijven mee werken.
Daar staat wel weer tegenover dat het minimum loon ook gaat stijgen, begin dit jaar was er al een stijging van 10% daar komt op 1 juli nog eens ruim 3% bij. Het minimumloon stijgt van 1.934,40 euro naar 1.995,00 bruto per maand.. Ook het minimumjeugdloon gaat 3% omhoog.
De stijging van het minimumloon heeft direct invloed op de uitkeringen zoals de WW en WAO, ook deze zullen meegaan stijgen omdat de uitkeringen gekoppeld zijn aan het minimumloon.
Kinderbijslag omlaag
De kinderbijslag gaat per 1 juli met 3% omlaag, dit omdat de inflatie, waar de kinderbijslag aan gekoppeld is, ook flink is gedaald. De daling betekend dat het kwartaalbedrag voor kinderen tot en met 5 jaar met 8 euro gaat dalen en voor kinderen van 6 tot 11 jaar met ruim 9 euro en kinderen vanaf 12 jaar met 11 euro gaat dalen.
Lenen wordt ook duurder
Op 1 juli gaat ook de wettelijke rente die schuldeisers mogen berekenen omhoog. Instanties als de overheid of een winkel mogen dan iemand met een betalingsachterstand geen 4% maar 6% wettelijke rente gaan vragen. Kredietverstrekkers als banken zien de maximale rente stijgen van 12% naar 14%
Sociale huren hoger, maar in somige gevallen ook lager
De huren van sociale huurwoningen gaan vanaf 1 juli met gemiddeld 3.1% omhoog, dit geldt voor huurwoningen met een maandelijkse huur vanaf 300 euro. Huren van minder dan 300 euro krijgen maximaal 25 euro huurverhoging.
In bepaalde gevallen krijgen huishoudens die op 120% van het bestaansniveau zitten te maken met een huurverlaging, de verhuurder van de woning heeft daarvoor al contact met deze groep mensen opgenomen.