Eerste verbod op fatbikes bijna een feit

ALKMAAR – Of de rechter er mee akkoord gaat is nog maar de vraag, maar volgens het NHD zal de gemeenteraad van Alkmaar vrijwel zeker een voorstel van twee politieke partijen gaan aannemen die fatbikes in het centrum van de stad gaat verbieden. Dit kan worden opgenomen in de AVP en dan zal mogelijk de rechter er nog een oordeel over gaan vellen.

De laatste maanden zijn fatbikes bijna dagelijks in het nieuws, o.a. over de overlast die jongeren op fatbikes veroorzaken door ze op te voeren en zich vrijwel nooit aan de verkeersregels te houden. Veilig Verkeer Nederland weigerde dit jaar voor het eerst fatbikes tijdens het fietsexamens op de basisscholen in Nederland en 50 gemeenten in Nederland hebben de Tweede Kamer opgeroepen met wetgeving te komen om de overlast in te dempen.

Ook de verzekeraars beginnen zich meer en meer te roeren en wijzen ouders op het onverzekerd zijn van hun kinderen als zij fietsen op een opgevoerde fatbike waardoor eventuele schade aan de tegenpartijen wel zal worden vergoed maar wordt verhaald op de ouders, ouders zijn tot hun 18e verantwoordelijk voor de daden van hun nageslacht.

Ondertussen heeft de politie in Noord-Holland diverse rollerbanken tot hun beschikking waarop fatbikes getest kunnen worden. Kunnen ze sneller dan 25 km/u dan volgt er een proces verbaal en kan de politie tot in beslagname overgaan van de fatbike.

Geef een reactie