Filmen openbare ruimte met slimme deurbel is verboden zegt de privacywaakhond

ENKHUIZEN – Kreeg de Autoriteit Persoonsgegevens in 2022 nog 800 meldingen van privacyklachten over slimme deurbellen binnen, in 2023 is dit aantal al oplopen naar bijna 1100 meldingen. Steeds meer mensen vinden het niet prettig dat een deurbel hun filmt als zij langs een huis met zo’n bel lopen.

De privacywaakhond laat in een reactie weten dat meer en meer mensen zich bespied voelen omdat het aantal slimme deurbellen snel toeneemt. Ook zeg de privacywaakhond in de reactie dat het hun irriteert dat juist de politie de mensen aanmoedigt om zoveel mogelijk slimme deurbellen te installeren om zo de openbare ruimtes te filmen om zo politieonderzoeken te ondersteunen. “We kunnen er kort over zijn, het is gewoon niet toegestaan,” aldus de privacywaakhond.

Het is gewoon niet toegestaan dat een deurbel met camera deze ruimten filmt en opneemt of eigendommen van andere personen filmt, als wij een klacht binnenkrijgen en na onderzoek blijkt dit gegrond te zijn dan sturen wij de eigenaar een brief dat zij er wat aan moeten doen, maar gelukkig komen de partijen er onderling ook steeds vaker uit.

Geef een reactie