FIOD zet jacht op abonnees IPTV in, het is fraude

ENKHUIZEN – Het lijkt een mooie uitvinding, voor nog geen 100 euro per jaar gratis naar honderden, soms duizenden tv-stations en streamingdiensten kijken via IPTV. Maar er schuilt een zeer giftige addertje onder het gras, u pleegt namelijk auteursrechtinbreuk en handelt onrechtmatig. Bijna wekelijks wordt een aanbieder van IPTV opgerold, zoals afgelopen afgelopen week IPTVpremium die deze week zijn activiteiten op last van BREIN moest stoppen. De abonnees zijn niet alleen hun geld kwijt maar lopen ook kans op de FIOD op bezoek te krijgen vanwege het schenden van auteursrechten.

Het Hof van Justitie deed eerder al uitspraak in een gelijksoortige zaak en daarin besliste het Hof dat consumenten die gebruikmaken van illegale IPTV inbreuk maken.

IPTVpremium werd op last van BREIN uit de lucht gehaald. BREIN laat bij monde van directeur Bastiaan van Ramshorst weten: “Het aanschaffen van een settopbox met illegaal IPTV abonnement is vergelijkbaar met heling en iedere keer dat de gebruiker het kastje aanzet en een film of tv-serie gaat kijken, pleegt deze auteursrechtinbreuk en handelt onrechtmatig“.

De FIOD kan met hulp van het klantenbestand van de illegale aanbieder van IPTV de abonnementshouders opsporen en strafrechtelijke maatregelen nemen. Naast een geldboete van maximaal 90.000 euro kan de rechter een gevangenisstraf opleggen van ten hoogste vier jaar. Maar dit zal niet zo’n vaart lopen, eerst moeten de aanbieders die via IPTV worden aangeboden aangifte gaan doen tegen deze abonnees. Maar u bent gewaarschuwd .

Geef een reactie