ENKHUIZEN – Het verschil tussen een variabel energiecontract en een vast energiecontract is opgelopen tot bijna 700 euro op jaarbasis. De variabele energietarieven van verschillende energieleveranciers stijgen per 1 januari 2024, waardoor ze boven het prijsplafond uitkomen dat op hetzelfde moment eindigt. De energietarieven van vaste contracten dalen juist. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik kan door een overstap van een variabel naar een vast energiecontract ruim 675 euro besparen. Onderzoek van de Vastelastenbond wijst dit uit.
De Vastelastenbond onderzocht de variabele tarieven van Essent, Vattenfall en Eneco en vergeleek deze met het goedkoopste jaarcontract dat momenteel op de markt te vinden is. Op dit moment is dat bij Innova. Bij een gemiddeld verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 kuub gas lopen de verschillen tussen de variabele tarieven en het jaarcontract op tot ruim 675 euro.
Essent is de duurste aanbieder en is 675 duurder dan het actiecontract met vaste tarieven. Vattenfall is 607 euro duurder, terwijl klanten van Eneco met een variabel contract 668 euro meer betalen dan bezitters van een actiecontract. Overstappen van een variabel naar een vast contract levert flinke besparingen op, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Overstappen loonde altijd al, maar dergelijke verschillen heb ik nog niet vaak voorbij zien komen. Ik schrik van deze bedragen.”
Extreem forse besparingen
Wolfert stelt dat de bedragen nog verder kunnen oplopen bij huishoudens met een hoog energieverbruik. Mensen die in slecht geïsoleerde huizen wonen, kunnen door een overstap van een variabel naar een vast energiecontract nog meer geld besparen op hun energierekening. “We zien besparingen van boven de 1.000 euro voorbij komen, als mensen een hoog energieverbruik hebben. Zulke extreem forse besparingen heb ik niet vaak voorbij zien komen in het negentienjarig bestaan van de Vastelastenbond”, verduidelijkt de directeur.
Wolfert staat niet alleen in zijn advies om over te stappen. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt ook dat een overstap naar een energiecontract met vaste tarieven de beste keuze is. “De oproep van de toezichthouder om over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven komt op het juiste moment”, verduidelijkt Wolfert. “Dat de ACM zich achter onze boodschap om over te stappen schaart, is prettig. Het sterkt ons dat onze oproep om voor zekerheid te kiezen in deze onzekere tijden ook bij de toezichthouder is binnengekomen.”
Overstap beschermt tegen onzekere periode
Een overstap naar een energiecontract met vaste tarieven beschermt consumenten tegen de komende koude wintermaanden. In deze periode stijgt het energieverbruik. “Omdat we afhankelijk zijn van de wereldmarkt voor onze gasbevoorrading maakt ons dat kwetsbaar. Er hoeft maar iets geks te gebeuren en de energietarieven gaan weer door het dak”, zegt de directeur.
Bezitters van een variabel energiecontract zien dat terug in hun stijgende energierekening. “De oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten bewezen dat Nederland enorm kwetsbaar is als het om gaslevering gaat”, besluit Wolfert.
De Vastelastenbond helpt consumenten sinds 2004 om hun vaste lasten te verlagen. Zo beheren ervaren adviseurs van het bedrijf uit Eindhoven de energiezaken voor duizenden klanten. Omdat klanten via een abonnementsvorm betalen, is de Vastelastenbond volledig onafhankelijk. Door de klanten jaarlijks automatisch over te laten stappen naar het beste aanbod in de markt wordt er financieel voordeel behaald. Ook voert de Vastelastenbond jaarlijks onderzoek uit naar de solvabiliteit van energiebedrijven.