WEST-FRIESLAND – Stel dat je gebouwen zodanig kunt slopen dat je de grondstoffen die vrijkomen weer in andere gebouwen kunt gebruiken. Dan ben je verantwoord bezig! 37 partijen in Noord-Holland gaan op deze manier de circulariteit in de bouwsector verbeteren. Zij ondertekenden de Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord.
Deze deal is een initiatief van de provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland. Vanuit regio Westfriesland hebben in eerste instantie gemeenten Medemblik, Hoorn, Stede Broec, Enkhuizen en Opmeer hun handtekening eronder gezet. De overeenkomst bevat afspraken over het circulair slopen van gebouwen.
Binnen twee jaar volledig circulair slopen
Gedeputeerde van provincie Noord-Holland, Esther Rommel: “Samen met betrokken partijen zoals aannemers, projectontwikkelaars, sloopbedrijven, woningcorporaties en gemeenten hebben we onderzocht hoe we materialen uit gebouwen kunnen veiligstellen voor toekomstig hergebruik. Dit heeft geleid tot het opstellen van ‘oogstvoorschriften’. In de deal zeggen alle partijen toe om in 2024 bij tenminste 50% van alle gebouwen die gesloopt worden deze circulaire oogstvoorschriften toe te passen en binnen twee jaar volledig circulair te slopen.”
De overheid werkt toe naar een circulaire economie in Nederland in 2050. Dat betekent dat materialen en grondstoffen steeds opnieuw worden ingezet. Daardoor zijn er minder oorspronkelijke grondstoffen nodig en putten we de aarde niet uit. De bouwsector in Nederland is verantwoordelijk voor 50% van het grondstoffenverbruik. De potentie van hergebruik wordt in deze sector nog onvoldoende benut. Kunnen materialen een tweede leven krijgen in (nieuw)bouwprojecten?
Gezamenlijke start
Met de Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord wordt circulair oogsten de standaard. We gaan gebouwen zorgvuldig uit elkaar halen. Daardoor ontstaat een groter aanbod van circulaire bouwmaterialen. Daarnaast bevat de deal afspraken over het stimuleren van samenwerking tussen partijen en het ontwikkelen en delen van kennis.
Arthur Helling, wethouder van gemeente Hoorn en gastheer voor het tekenmoment: “De eerste pilots in de regio zijn al begonnen. Dit gemeentehuis is een mooi voorbeeld. Voor de renovatie is het zo circulair mogelijk gedemonteerd. Met deze gezamenlijke start wordt het alleen maar leuker. Nu kunnen we de inzet om bouwmaterialen via sloop weer terug in de bouwketen te krijgen versnellen.”
Foto aangeleverd