Wethouder Hoogervorst maakt zich zorgen over toekomst jeugdzorg na bezuinigingen Rijksoverheid

ENKHUIZEN – De Tweede Kamer heeft dankzij de PVV/VVD/ BBB en NSC een motie weggestemd die er voor moest zorgen dat er geen extra 500 miljoen euro zou gaan worden bespaard op de jeugdzorg in Nederland. Een besparing waar vanuit de gemeenten in Nederland flink tegen is geprotesteerd. Er gaat nu geen 1 miljard maar 1.5 miljard euro minder naar de jeugdzorg in Nederland

Lees ook: Ouders gaan straks tot 1500 euro per jaar meebetalen aan de jeugdzorg

Ook de gemeente Enkhuizen krijgt in 2025 te maken met deze bezuinigingen omdat vanuit het Rijk minder geld naar de gemeente komt voor de jeugdzorg. In een reactie op deze bezuinigingen laat Wethouder Wim Hoogervorst weten: “Ook bij onze gemeente komen jeugdige gezinnen voor zorg. Dat kost geld. De hervormingsagenda, die als doel heeft de knelpunten in de jeugdzorg structureel aan te pakken en het jeugdzorgstelsel financieel houdbaar te maken voor de toekomst, gaat hierbij helpen. Maar dat is volgend jaar nog niet opgelost. We werken met lokale wijkteams samen met als doel om mensen die in de knel komen te helpen en er te zijn voor de gezinnen die het nodig hebben. Op dit moment hebben we onvoldoende zicht op hoe het er financieel gezien op korte en lange termijn uitziet.”  

Lees ook: Kinderen van 10 tot 12 jaar met problemen krijgen eigen magazine

CNV: Bezuiniging 500 miljoen jeugdzorg zorgelijk

Nathalie Perez van de vakbond CNV laat weten dat het CNV het zorgelijk vind dat er vanaf 2025 structureel 500 miljoen euro extra wordt bezuinigd op de jeugdzorg, Perez: “De impact van deze beslissing is groot. Voor jongeren, families en ook voor alle professionals in de jeugdzorg.

Slachtoffer van bezuinigingen

Het welzijn van jongeren en de werkomstandigheden van onze zorgprofessionals mogen niet het slachtoffer worden van bezuinigingen. het CNV roept de overheid dan ook op om de zorgelijke plannen te herzien en in plaats van bezuinigen te investeren in de jeugdzorg. “We blijven ons inzetten voor een sterke en toegankelijke jeugdzorg, waarin zowel de professionals als de jongeren de ondersteuning krijgen die ze verdienen.

Geef een reactie