Jim Parks, Canadese veteraan bezocht Enkhuizen

ENKHUIZEN – De Canadese veteraan Jim Parks bezocht op zaterdag 6 mei Enkhuizen. Hij werd op het stadhuis ontvangen door burgemeester Van Zuijlen. Eerst was er een lunch op het stadhuis met Enkhuizer veteranen. Vervolgens was er de mogelijkheid voor bewoners van de stad om Jim Parks de hand te schudden voor het stadhuis. Daarna vond er een kleine ceremonie plaats bij de oorlogsgraven op de gemeentelijke begraafplaats. Na een rondje door de stad sloot Jim Parks zijn bezoek in Enkhuizen af met een buffet bij de KNRM.

Bevrijding van Nederland

Jim Parks landde tijdens D-day op Europese grond. Daarna trok hij met zijn eenheid, de Winnipeg Rifles, door Europa. In de loop van april 1945 werd Friesland stadje voor stadje bevrijd. Hoewel Jim Parks en zijn strijdmakkers in Friesland waren en niet in Holland, was de bevrijding van ons gebied een direct gevolg van hun opmars tot Harlingen. In de jaren negentig van de vorige eeuw is in Friesland het plan opgevat
om de bevrijders periodiek naar Friesland te halen. Dit jaar was 98-jarige Jim Parks de laatste overlevende die sterk genoeg is om de reis te maken. De reizen worden betaald door de Stichting Canadian Liberators.

Geef een reactie