Miljarden bezuinigingen Rijksoverheid jaagt begroting Enkhuizen diep in de rode cijfers

ENKHUIZEN – Waar de gemeente Enkhuizen nu nog zwarte cijfers onder de streep schrijft ziet de toekomst er bepaald niet rooskleurig uit en dat is dan nog zwakjes uitgedrukt. In het BDO-Benchmark rapport van de Nederlandse Gemeente blijkt dat na 2024 de begrotingen van de gemeenten in Nederland zwaar onder druk komen te staan omdat er veel minder geld vanuit de Rijksoverheid richting de gemeenten gaat komen.

De verwachting is dat vanaf 2026 het gemeentefonds jaarlijks te maken krijgt met een korting van 3 miljard euro wat dus gaat inhouden dat de gemeenten in Nederland de broekriem enkele gaatjes moeten gaan aanhalen en waar nodig is moeten gaan bezuinigen en de laten moeten verhogen. De WOZ zal weer met procenten worden verhoogd, subsidies zullen worden gekort en diverse plannen zullen weer op de lange baan worden geschoven.

Maar liefst 284 gemeenten in Nederland zeggen dat zij over twee jaar rode cijfers zullen schrijven en maar 57 denken nog wel zwarte cijfers te kunnen schrijven. In het rapport van BDO valt te lezen dat ondanks dat er minder geld naar de gemeenten gaat juist de taken en opgaven wel toe gaan nemen.

Voor Enkhuizen, die al met een forse taakstelling WMO zit zal het enkel nog zwaarder gaan worden de WMO betaalbaar te houden.

Veel gemeenten denken nu al over bezuinigingen op bijvoorbeeld op de zwembaden, sporthallen, culturele sector en de WMO.

Geef een reactie