Ook op de Hoeksteen in Enkhuizen zijn de voorleesdagen van start gegaan

ENKHUIZEN – Vandaag zijn de Nationale Voorleesdagen van start gegaan met als doel het voorlezen aan kinderen te bevorderen. Een uitgelezen moment voor Taalhuis Westfriesland van Vrijwilligerspunt Westfriesland om extra aandacht te geven aan haar project SamenVoorlezen.

Bij SamenVoorlezen gaat twintig weken lang een taalvrijwilliger een uurtje per week voorlezen bij een gezin om zo de taalvaardigheid van de kinderen te verbeteren.

Nancy Ronosetiko van Vrijwilligerspunt: ‘We kunnen nog veel voorlezers gebruiken!’ Even een paar bladzijden voorlezen aan je kind voor het slapengaan; het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar wat als je als ouder de Nederlandse taal niet goed beheerst of zelf moeite hebt met lezen?

SamenVoorlezen zet taalvrijwilligers in die kinderen voorlezen.

De kinderen zijn tussen de 2 tot 12 jaar oud en kunnen taal- of leesondersteuning gebruiken. Het zijn kinderen die hier zijn geboren, of nieuw zijn in Nederland.

Nancy: ‘Vorig jaar hebben 85 voorlezers van SamenVoorlezen ruim 100 gezinnen uit West-Friesland voorgelezen. Dit jaar verwachten we dat er nog meer behoefte is aan voorlezen en daarvoor zijn extra voorlezers nodig. Landelijk zien we namelijk dat de leesvaardigheid van kinderen achteruitgaat. Voorlezen is een van de middelen om de kans op achterstand te beperken.

Plezier

Op basisschool de Hoeksteen worden extra voorleeslessen ingezet waar diverse taalvrijwilligers van SamenVoorlezen komen voorlezen.

Juf Jolanda Andringa is daar heel enthousiast over: ‘Door het voorlezen groeit de woordenschat. Kinderen raken vertrouwd met de Nederlandse taal en ze maken kilometers met de Nederlandse taal. En helemaal leuk is, dat ze zin krijgen om het lezen te leren.’

Dat voorlezen niet alleen heel nuttig is, maar vooral heel leuk, ondervond voorlezer Lisa Romeo: ‘De kinderen waren zo blij, hun vrolijke koppies als ik voor de deur stond, zal ik niet vergeten. Ik vind het bijzonder dat je met zoiets kleins als een uurtje in de week samen lezen, zo’n groot verschil kunt maken. Dat heeft indruk op me gemaakt: de dankbaarheid van de kinderen en hun ouders, en het plezier dat we samen hadden met de boeken.’

Aanmelden als voorlezer Voorlezen ook iets voor jou?

Wil je met slechts een uurtje in de week een gezin helpen met de Nederlandse taal? Er wachten nog veel gezinnen op een voorlezer! Meld je aan als voorlezer via taalhuis@vrijwilligerspunt.com of bel 0229-216499.

Kijk voor meer informatie op www.vrijwilligerspunt.com/samenvoorlezen

Geef een reactie