DNA-paspoort voor honden in strijd tegen hondenpoep

ENKHUIZEN – Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, dat je in een grote hoop hondenpoep stapt dat niet is opgeruimd. In veel landen, zoals o.a. Amerika, Spanje en het Verenigd Koninkrijk is dit jaren geleden al ingevoerd en de Franse stad Béziers heeft bekend gemaakt dat alle honden in deze stad een genetisch paspoort moeten laten maken van hun hond(en) om zo de hondenpoepoverlast te kunnen aanpakken.

DNA-paspoort

Nu zijn in de gemeente Reimerswaal in de provincie Zeeland vergaande plannen om ook een DNA-paspoort in te voeren om zo de strijd tegen hondenpoepoverlast aan te kunnen gaan. Een DNA-paspoort laten maken kost éénmalig 75 euro en het DNA-paspoort komt dan in een database terecht. Mocht er op straat hondenpoep worden aangetroffen dan is het nemen van een sample genoeg om het DNA-profiel te achterhalen en 1 blik in de database en de desbetreffende hond die de drollen heeft neergelegd is gevonden

Boetes

De opruimplicht betekent dat u de hondenpoep meteen moet opruimen als u de hond uitlaat. Houdt u zich niet aan de opruimplicht, dan krijgt u een boete. Er zijn twee uitzonderingen: De opruimplicht geldt niet voor eigenaren van geleidehonden en sociale hulphonden. Boetes voor het niet opruimen van hondenpoep kan oplopen tot ruim boven de 100 euro.

Nu de kogel door de kerk is en één gemeente vrijwel zeker overgaat op het verplichten van een DNA-paspoort voor honden, zal het niet lang duren voor meerdere gemeenten, en misschien ook wel de gemeente Enkhuizen, overgaat tot een verplichtstelling van een DNA-paspoort voor honden.

Hondenuitlaatgebieden

In de gemeente Enkhuizen zijn diverse hondenuitlaatgebieden, waar honden vrijelijk kunnen rennen en ravotten, maar ook daar geldt de regel, ‘hondenpoep opruimen’. Daarnaast bent u altijd verplicht bij het uitlaten van de hond spullen bij u te hebben om de poep op te ruimen, bijvoorbeeld een plastic zakje en/of een schepje.

Geef een reactie