Geen totaalverbod vuurwerk maar wel illegaal vuurwerk onder de Wet Wapens en Munitie

ENKHUIZEN – De PVV en VVD zijn geen voorstander van een totaalverbod op vuurwerk, maar beide partijen zijn voor een veel strengere aanpak van illegaal vuurwerk door deze onder de Wet Wapens en Munitie te laten vallen. Als het onder deze wet gaat vallen dan kunnen veel zwaardere straffen worden opgelegd.

Lees ook: Steeds meer politieke steun voor landelijk vuurwerkverbod. Komt er na 50 jaar een einde aan een traditie?

Onder Wet Wapens en Munitie kunnen rechters dan bezitters van illegaal vuurwerk celstraffen tot maximaal 8 jaar en boetes tot maximaal 7800 euro opleggen. Op het bezit van explosieven, waar illegaal vuurwerk dan onder zal gaan vallen wordt bestraft met een celstraf van 9 maanden. Taakstraffen worden onder deze wet niet vaak gegeven, rechters veroordelen in de meeste gevallen de verdachten tot celstraffen.

Lees ook: 7 op de 10 honden durven bij vuurwerkgeknal niet naar buiten

Ook het afgelopen jaar en tijdens de jaarwisseling werd er weer voor vele miljoenen aan illegaal vuurwerk afgestoken, veelal Cobra’s en verboden vuurpijlen. De afstekers van dit soort vuurwerk veroorzaken jaarlijks voor vele miljoenen aan schades en richting zich ook steeds vaker met hun vuurwerk op de hulpverleners zoals brandweer en ambulancepersoneel en op handhavers zoals de politie en Boa’s.

Lees ook: Op 31 december mag er geen vuurwerk worden verkocht

Voor de politie genoeg aanleiding om te pleiten voor een landelijk vuurwerkverbod met strengere straffen, maar daar lijkt dus in de Tweede Kamer voor nu nog geen meerderheid te zijn.

Geef een reactie