Steeds meer politieke steun voor landelijk vuurwerkverbod. Komt er na 50 jaar een einde aan een traditie?

ENKHUIZEN – Binnen de politiek in Den Haag gaan steeds meer gezichten de kant van een landelijk vuurwerkverbod op staan, en ook de woordvoerder van de landelijke politie Peije de Meij en het VNG verwachten dat over enkele jaren het verbod een feit is.

Grootste oorzaak van een aanstaande vuurwerkverbod is het gebruik van veel illegaal zwaar vuurwerk, dat soms al in september begint en ondanks dat het afsteken van illegaal vuurwerk tegenwoordig een misdrijf is en je dus een strafblad krijgt lijken veel mensen dit niet erg te vinden.

Lees ook: Vuurwerkvrije zones en verbod carbidschieten Enkhuizen

Al vele jaren zorgt het afsteken van illegaal zwaar vuurwerk voor tienduizenden euro’s schade in de gemeente Enkhuizen, wie herinnert zich niet het afsteken van zwaar vuurwerk in de fietstunnel bij Wognum, of de vele brievenbussen en ander straatmeubilair in de gemeente Enkhuizen.

Lees ook: Op 31 december mag er geen vuurwerk worden verkocht

Ook het VNG is duidelijk voorstander van een landelijk vuurwerkverbod in Nederland. De schades die door vuurwerk worden aangericht is niet meer te verantwoorden, tijdens de jaarwisseling 2022/2023 is er voor minimaal 10 miljoen euro aan particuliere schade gemeld bij de verzekeraars. Schade aan bedrijven, overheidseigendommen en medische kosten zijn hier niet in meegerekend. De totale schade ligt daarom veel hoger dan de 10 miljoen aan particuliere schade.

Geef een reactie