Handelen op Marktplaats Vinted? De belastingdienst gaat meekijken

ENKHUIZEN – In 2023 zijn in Europa nieuwe regels op online verkopen in werking getreden, de zogenaamde DAC7, deze regels verplichten websites als Marktplaats en Vinted om gegevens van aanbieders van goederen door te geven aan de fiscus. De grootste reden is om deze regels in te voeren om uitkeringsfraude tegen te gaan. De nieuwe wet gaat hier woensdag in werking.

Nu hoeft iemand die hobbymatig of privéspullen aanbied op Marktplaats zich niet direct zorgen te maken, hier hoeft geen inkomstenbelasting of btw over worden betaalt, wie wel inkomstenbelasting en/of btw moeten gaan betalen zijn de aanbieders die grootschalig goederen en/of diensten aanbieden via Marktplaats en/of Vinted puur om winst te maken. Het drijven van handel dus.

Marktplaats en Vinted maar ook de andere onlineplatforms die die gegevens gaan doorgeven worden dan door de Belastingdienst gecontroleerd met o.a. de belastingaangifte. Mochten er hier verschillen in zitten dan gaat de Belastingdienst dit nader onderzoeken. Mensen die geen belastingaangifte doen maken dan kans om een brief van de Belastingdienst te krijgen waarin ze worden opgeroepen om alsnog aangifte te doen.

Marktplaats laat in een reactie weten dat het gros van de verkopers zich nergens zorgen over hoeft te maken, Marktplaats neemt zelf contact op met deze verkopers om bepaalde persoonsgegevens door te geven, gegevens die vallen onder de Europese regels, dit zijn ze verplicht. Bij weigering zullen deze verkopers het onmogelijk worden gemaakt om zijn of haar geld te ontvangen via Marktplaats bij nog lopende transacties. Vinted is wat strenger, die blokkeert het account van de aanbieder op hun platform.

Geef een reactie