Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Workshops en demonstraties in het buitenmuseum tijdens het Ambachten Festival

29 juni @ 10:00 30 juni @ 17:00

ENKHUIZEN – Ambachten, ambachten en nog eens ambachten! Tijdens het Ambachten Festival op 29 en 30 juni staat het Zuiderzeemuseum bol van de ambachten: van de smid, zeilmaker en kuiper tot de touwslager, mandenmaker, visroker en vele anderen; ze zijn allemaal in touw én doen dit weekend méér. Stap in de schoenen van één van de ambachtslieden en steek zelf de handen uit de mouwen. Doe mee met workshops van onder andere de smid, mandenmaker, touwslager, zeilmaker en visroker. Het wordt een ambachtelijk spektakel waarbij de diverse oude beroepen in het zonnetje staan.

Rond de voormalige Zuiderzee waren de ambachten, gelieerd aan de visserij, onmisbaar. Tijdens het Ambachten Festival herleven oude tijden. Loop binnen bij de zeilmaker en leer steken, spitsen en takelen; drie elementen die van belang zijn voor het vervaardigen van zeilen. In de Marker haven is te zien hoe zeilen worden getaand, een techniek waarmee vissers hun netten, zeilen en touwen conserveren. Sla een touw bij de touwslager en maak je eigen sleutelhanger of ga langs bij de visrokerij, waar je de basis leert voor het roken van makreel. Naderhand geniet je natuurlijk van je eigen gerookte visje. Ontdek ook hoe een houten vaatje tot stand komt en de ronding – ook wel buik genoemd – ontstaat in de kuiperij.

Op het schelpenplein staat het ambacht smeden centraal. De hoefsmid beslaat hier een paard en kinderen kunnen zelf aan de slag in het Smeedlab. Kijk van tevoren de kunst af tijdens een demonstratie van het Nederlands Gilde van Kunstsmeden. Ook het Hoornse Kaasdragersgilde is aanwezig en geeft op pleintje Hoorn een levendige demonstratie. In de Schilderwerkplaats tonen de meesterschilders van het Schildersgilde oude schildertechnieken. Zij vertellen je graag meer over hun vak, ervaring en kennis.

€10, Per Persoon

Zuiderzeemuseum

0228-35 11 11

Bekijk de site van Organisator

Zuiderzeemuseum

Enkhuizen, Nederland + Google Maps
0228-35 11 11
Bekijk de site van Locatie
Deel dit bericht