Lelylijn via Enkhuizen geschrapt

ENKHUIZEN – Al jaren is men bezig met vergaderen over de aanleg van de Lelylijn die tussen Groningen en Amsterdam moet gaan rijden. En afgelopen week kwam De Stentor ineens met het bericht dat bij het bijpraten van de Statenleden van de provincie Groningen ook ineens de optie van de Afsluitdijk op tafel kwam te liggen. .

5 routes met de trein

In totaal zijn er nu 5 mogelijke routes voor de Lelylijn. De eerste is de lijn die loopt via Emmeloord naar Drachten en Heerenveen, de tweede loopt via Emmeloord naar Assen, de derde zou dan via Enkhuizen gaan lopen maar deze is nu geschrapt even als de route via Zwolle en Meppel. Kijkend naar de kosten werpt men nu ook een blik op de mogelijke route via Alkmaar, Schagen, Wieringerwerf over de Afsluitdijk naar Leeuwarden en Groningen.

De plannenmakers gaan zich nu bezighouden met het verder onderzoeken van de mogelijkheden, de uitkomsten van deze onderzoeken zullen over jaar bekend worden gemaakt. In totaal is er ruim 3 miljard euro door het Rijk gereserveerd voor het realiseren van de Lelylijn waarvan nu al duidelijk dat dit bij lange na niet voldoende zal zijn. De projectleider laat daarnaast ook nog weten dat er naar nog meer alternatieven gaat worden gekeken, waaronder een tunnel onder het IJsselmeer door.

Foto: Stephan van Loon

Geef een reactie