Enkhuizen: “Ook mensen die zich soeverein noemen moeten gewoon belasting betalen”

ENKHUIZEN – Enkhuizen telt volgens de gemeente drie inwoners die zich soeverein hebben verklaard. Soevereinen zijn mensen die zich actief afkeren tegen de huidige maatschappij en weigeren de regels van de democratische rechtstaat te erkennen. Mensen die soeverein worden schrijven zich uit bij de gemeente, betalen geen belastingen en boetes meer en gebruikt illegale en niet rechtsgeldige identiteitsdocumenten. Door de coronacrisis kreeg het soeverein zijn een impuls.

Door het niet erkennen van de democratische rechtsstaat en alles wat daarmee te maken heeft komen deze mensen in grote problemen. De gemeente Enkhuizen laat weten dat als soeverein verklaarde inwoners van Enkhuizen weigeren de gemeentelijke belastingen te betalen de gemeente dan haar wettelijke bevoegdheid zal gaan inzetten om deze invordering voort te zetten via incassobureaus. Een goed voorbeeld is een vrouw in Medemblik die toezichthouders van haar erf stuurde en post van het CJIB ongeopend terugstuurde.

Maar soevereinen erkennen ook incassobureaus niet waardoor ze steeds dieper in de schulden komen te zitten en grote kans lopen op beslagleggingen en zelfs uithuiszettingen.

Gerechtsdeurwaarders kloppen steeds vaker aan bij bewoners die stellen ‘­soeverein, een mens van vlees en bloed’ te zijn en die zich niet zomaar gewonnen geven. Bij inbeslagnames maken buren regelmatig opnames, privéadressen van ambtenaren worden opgezocht en gepubliceerd.
Hoeveel tijd gemeenten precies aan deze groep kwijt zijn, is niet bekend. Voor de Groningse emeritus hoogleraar Recht en Samenleving Jan Brouwer staat vast dat het aantal soevereine en autonome burgers sinds de coronacrisis is toegenomen. De AIVD gaat uit van tienduizend gevallen, maar volgens de inlichtingendienst zijn zo’n honderdduizend Nederlanders vatbaar voor deze vorm van institutioneel extremisme.

Een sprekend voorbeeld is Melissa uit Groningen die haar verhaal deed in het televisieprogramma Pointer: Er waren maar drie dingen nodig. Een brief aan de koning, de krant en de ­gemeente met de ­mededeling dat Melissa en haar man vanaf heden soeverein zijn. Daarmee zou het Groningse stel in één klap verlost zijn van hun betalingsverplichtingen. Geen huur meer betalen, geen gemeentelijke heffingen of blauwe enveloppen van de fiscus. Maar vooral: geen schulden meer, want daarover had het echtpaar de afgelopen jaren veel zorgen. Dertigduizend euro stond inmiddels open bij hun schuldeisers, waaronder postorderbedrijven. Deurwaarders kwamen aan de deur, het gas en licht werden een keer afgesloten. ‘We wilden het verhaal van de soevereinen gewoon geloven’, zegt de 48-jarige Melissa achteraf tegen tv-programma Pointer.” (Bron: VNG)

Een bekende soeverein is Youri Plate die schermt al vele rechtszaken heeft verloren en als een soort van moderne Don Quichot door het leven gaat en in een steeds dieper wordende zwart gat valt.

Foto: screenshot uit reportage van de NOS

Geef een reactie