Gemeente waarschuwt snelvaarders, je mag maar 6km/u max binnen Enkhuizen varen.

Als het mooi weer is, is het heerlijk om lekker te gaan varen.  Te snel varen, te veel lawaai of overmatig drankgebruik kan leiden tot gevaarlijke situaties en overlast. Ga je varen? Wees goed voorbereid en op de hoogte van de vaarregels.

Denk aan je snelheid

Genieten op en in het water moet voor iedereen leuk en veilig zijn. In Enkhuizen mag je niet harder varen dan 6 km/u, dat is een wandeltempo. Geregeld wordt er te hard gevaren in de sloten en grachten.

Denk tijdens het varen om elkaar, de waterdieren en de walkanten, zo houden we het varen voor iedereen leuk! Te hard varen hoort hier niet bij. Vaar altijd met respect voor andere recreanten, aanwonenden, waterdieren en de natuur.  

Plezier voor iedereen

Wist je dat op het veroorzaken van geluidsoverlast op het water een flinke boete staat? Zonde van je geld! Stop je afval in een afvalzakje aan boord, en gooi het thuis weg. Mensen die langs het water wonen, waterdieren en de natuur zijn er blij mee.

Boot besturen:

Als je een boot wilt besturen zijn dit de voorwaarden:

– Vanaf 12 jaar mag je met een motorbootje varen dat niet harder kan dan 13 km/u.

– Vanaf 16 jaar mag je met een motorboot varen die niet harder kan dan 20 km/u.

– Vanaf 18 jaar mag je met een snelle motorboot varen, wanneer je een vaarbewijs hebt.

Snelle motorboten zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Dat geldt ook voor waterscooters, jetski’s en rubberbootjes, zodra de combinatie boot en motor sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Voor het besturen van een snelle motorboot moet je minimaal 18 jaar zijn en is een vaarbewijs verplicht. Ook moet je boot geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor Wegverkeer.

– Voor varen op boten langer dan 15 meter is een vaarbewijs verplicht.

De politie houdt toezicht op het water en je kunt een boete krijgen als je je niet aan de regels houdt. Onder meer voor het niet hebben van een geldig vaarbewijs en voor het te snel varen.

Bob aan het roer

Net als bestuurder in de auto mag je als schipper niet varen onder invloed van alcohol. Veel mensen genieten tijdens het varen van een alcoholisch drankje. Net als op de weg geldt ook op het water een limiet. Het alcoholgehalte van je bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille.

Meld overlast

Bel de politie (0900 8844) als je ongelukken, bedreiging, vernieling, openlijke ruzies of geweld ziet. In noodgevallen bel je 112.

Geniet op het water, maar houd je aan de regels en wees goed voorbereid. Nuttige tips over veilig varen vind je op www.varendoejesamen.nl.

Eén gedachte over “Gemeente waarschuwt snelvaarders, je mag maar 6km/u max binnen Enkhuizen varen.

  1. De burgemeester vraagt zich openlijk af wat overlast is in de krant! Hoe dicht sta je bij je burgers? Leuk om de regels op het water nog eens onder de aandacht te brengen maar er is geen handhaving en dus geen opvolging aan de regels!!

Geef een reactie