Kenniscentrum wil dat elk kind moet kunnen sporten

ENKHUIZEN – Het Jeugdfonds Sport & Cultuur ontvangt steeds meer vragen van ouders voor financiële ondersteuning om hun kind te kunnen laten sporten en bewegen. Deze financiële ondersteuning is voor gezinnen die kampen met geldzorgen ontzettend belangrijk. Juist zodat het lidmaatschap van hun kind(eren) niet opgezegd hoeft te worden of door de toegenomen (lidmaatschaps)kosten van een sportclub niet eens overwogen wordt. Naast de groeiende groep die het fonds weet te vinden, zijn er nog steeds veel ouders uit de doelgroep die hun kinderen niet in aanraking kunnen laten komen met sport- en beweegaanbod.

Lees ook: IVN: ‘Kinderen moeten juist in zomervakantie kunnen spelen op groen en gezond schoolplein’

Kenniscentrum Sport & Bewegen

Volgens Jamilla Vervoort van het Kenniscentrum Sport & Bewegen moeten kinderen toegang houden en krijgen tot toegankelijk sport- en beweegactiviteiten, juist omdat dit volgens Vervoort zo belangrijk is voor hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling. “Daarom blijft het naast de bestaande regelingen een noodzaak dat we samen met de doelgroep uitvinden wat nodig is om hun deelname aan sport en bewegen toegankelijk te maken en houden,” zegt Vervoort

Uit onderzoek blijkt dat sport en bewegen voor kinderen en jongeren van groot belang is voor hun fysieke, mentale en sociale gezondheid. Als kinderen op jonge leeftijd kennis maken met sport, is de kans groot dat ze later ook deelnemen aan sport- en beweegactiviteiten. Sport en bewegen verlaagt de risico’s op veel ziekten en lichamelijke klachten. Hoe gezonder kinderen en jongeren van jongs af aan zijn, hoe meer voordeel ze daar uit halen in hun latere leven. Naast gezondheidsvoordelen kan een sportief en/of actief leven nog veel meer betekenen. Zo heeft sport invloed op het emotioneel welzijn van kinderen: er is vooral sterk bewijs als het gaat om plezier en minder angst hebben. Door te sporten kan je lichaam efficiënter omgaan met stress en gevoelens van angst.

Lees ook: Veel kinderen zijn te zwaar

Deelname aan sport- en beweegactiviteiten kan, onder de juiste voorwaarden, een positief sociaal klimaat bieden dat het mogelijk maakt sociale vaardigheden te ontwikkelen, vrienden te maken en zo het sociale netwerk uit te breiden. Zeker het vergroten van het sociale netwerk is belangrijk bij kinderen uit gezinnen met geldzorgen. Juist voor kinderen en jongeren die opgroeien in een niet zo kapitaalkrachtig gezin, loont het om sport en bewegen een integraal onderdeel te laten zijn van hun leven. Bestaande regelingen en fondsen, zoals het Jeugdfonds Sport & Cultuur, zijn hierbij enorm belangrijk. Desondanks blijkt uit de cijfers dat jeugd die in armoede opgroeit, veel minder vaak deelneemt aan sport en minder beweegt dan leeftijdsgenoten uit gezinnen met een hoger inkomen.

Geef een reactie