Lezing over het verzet in Enkhuizen & Rumoer om 2 minuten stilte’.

MEDEMBLIK – Voor de pauze neemt Berend jullie mee in het verhaal van zijn opa Jan Lenters en ook een klein stukje over zijn oom Ben Lenters wat ondersteund wordt door veel beeldmateriaal wat door zijn opa is gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog in en rond Enkhuizen! Pas na hun overlijden ontdekte Berend in het boekje ‘Andijkers in verzet’ dat zijn opa en oom een belangrijke rol hebben gespeeld in het verzet in West-Friesland. Zij waren vooral actief voor de LO, de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers.

Door naspeuringen in archieven vond hij voldoende informatie over zijn opa, wat voor de Stichting 4 en 5 mei anti-discriminatiecomité Enkhuizen aanleiding was om in februari 2017 zijn naam alsnog toe te voegen aan het verzetsmonument te Enkhuizen.

Na de pauze is Eddy Boom uit Hoorn aan de beurt met zijn lezing ‘Rumoer om 2 minuten stilte’. Eddy is sinds 2008 voorzitter van het Comité 40-45 Hoorn. Hij is mede initiatiefnemer van het leggen van 18 struikelstenen in Hoorn sinds 2012. Sinds 1945 is er veel herrie geweest over 2 minuten stilte om de slachtoffers van de 2e WO te herdenken.

Landelijk was het chaos, maar ook in Hoorn heeft het jaren geduurd voordat herdenken op 4 mei een vaste traditie werd. In Nederland kwam de rust pas sinds 1988 toen het Nationaal Comité 4 en 5 mei werd ingesteld. Eddy’s lezing gaat vooral over het herdenken in Nederland in het algemeen en in Hoorn in het bijzonder.

Tijdens zijn lezing neemt Eddy jullie ook mee in een aantal persoonlijke verhalen achter de struikelstenen. Vooraf aan de lezing is het ook mogelijk om gezellig te komen eten. De Museumkoks koken voor jullie op originele Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. Ze leggen je tijdens de Live-Cooking graag uit hoe het koken op deze veldkeukens werkte om de miljoenen soldaten maandenlang te voeden.

Via de online ticketshop kun je aangeven of je interesse hebt om voor de lezing te komen eten en deze historische beleving te ervaren! Het eten is onbeperkt en kost €15 p.p. ook vegetarisch mogelijk.

Tickets boeken: www.oorlogsmuseummedemblik.nl, zie het kopje ‘Activiteiten’ en dan ‘W.O.II Lezingen’ Datum: vrijdag 23 juni 2023 Avondmaal: 18:30 (alleen op inschrijving) Inloop: 19:15 Start lezing: 20:00 (De lezing bestaat uit 2x 45 min. met een pauze van 20 min.) Kosten ticket: €10 per persoon (voor vrienden €8) (opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting) Locatie: Oorlogsmuseum Medemblik

Geef een reactie