Martin Oei speelt romantisch pianoconcert

ENKHUIZEN – Op 29 juli 2023 geeft Martin Oei in Maison Erard in Enkhuizen een Romantisch pianoconcert op de originele, prachtige Erard vleugel waarop Liszt zijn beroemde duel met Thalberg speelde in het paleis van de Italiaanse prinses Belgiojoso. Rond 1830 was Parijs het centrum van de romantische pianomuziek. De twee meest populaire pianist-componisten waren Franz Liszt en Sigismund Thalberg. Maar in 1835 kreeg Thalberg opeens letterlijk en figuurlijk vrij spel, want Liszt was een relatie begonnen met de getrouwde gravin Marie d’Agoult en moest samen met zijn geliefde vluchten, omdat zijn fans deze relatie niet accepteerden.

Dat Thalberg zich nu als de beste pianist van Parijs profileerde, zinde Liszt allerminst. Hij bedacht een list: hij liet Marie onder pseudoniem een vernietigend artikel over Thalbergs Grande Fantaisie schrijven: ‘buitengewoon eentonig, impotent’ waren sommige van de kwalificaties. De Parijse fans van Thalberg, die ook wel begrepen van wie het artikel werkelijk kwam, waren woedend en eisten een pianoduel tussen de twee componisten. In 1837 vond dit duel plaats, voor toehoorders in die tijd een groots gebeuren, in populariteit vergelijkbaar met een internationaal voetbalduel van nu.

De Italiaanse prinses Cristina Trivulzio de Belgiojoso organiseerde het duel, zij stelde ook de later naar haar genoemde prachtige Erard vleugel ter beschikking. Dit duel was de afsluiting van een door haar groots opgezet benefietfestival voor Italiaanse politieke vluchtelingen. De aartsrivalen Liszt en Thalberg speelden eigen composities en na de publieke stemming was de uitslag: Thalberg was de beste, maar Liszt was uniek!

Anno 2023 kunnen we wel stellen welke componist de tand des tijds heeft doorstaan en welke componist in de vergetelheid is geraakt. De Belgiojoso-vleugel waarop het duel plaatsvond, was te koop op de TEFAF in Maastricht (vraagprijs €800.000) en bevindt zich nu bij Maison Erard in Enkhuizen.

Martin Oei zal, net als Liszt 186 jaar geleden in het beroemde duel, de Niobe Fantasie laten horen op deze vleugel. Verder speelt hij de Dante sonate van Liszt en twee ballades van Chopin.

Het concert bijwonen? Bestel hier uw tickets à 20 euro p.p.

Geef een reactie