OM. eist 22 maanden celstraf tegen 25-jarige man die 78-jarige man zwaar zou hebben mishandeld

ENKHUIZEN – Een 25-jarige Amsterdammer zei dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar dat hij spijt heeft van zijn aanval op een 78-jarige inwoner van Enkhuizen. Op 17 juni vorig jaar passeerde Q.H. deze man op zijn skateboard op de Van Bleiswijkstraat in Enkhuizen. H. dacht dat hij een stomp in zijn zij kreeg van de Enkhuizer en ontstak in woede met geweld tot gevolg.

De skater gaf het slachtoffer volgens justitie een harde stomp in zijn gezicht, waardoor de man op de grond terecht kwam. Toen hij daar lag, zou H. hem hebben geschopt tegen zijn hoofd en lichaam. Dat zou met zo’n kracht zijn gebeurd, dat de schoenafdruk van de Amsterdammer op het voorhoofd stond van het slachtoffer.

De Amsterdammer moet als het aan de officier van justitie ligt een gevangenisstraf krijgen van 22 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk voor poging tot doodslag. Hij vond het levensgevaarlijk wat de verdachte had gedaan en sprak van een ‘geweldsexplosie’. ,,Een hoofd is kwetsbaar en dit had heel anders kunnen aflopen”, aldus de officier.

Het slachtoffer raakte buiten bewustzijn door de stomp tegen zijn hoofd. Zijn vrouw moest toezien hoe haar man werd geschopt, terwijl hij op de grond lag. Zij riep hard om hulp. Een van de getuigen vroeg H. waar hij mee bezig was en die antwoordde volgens haar: ,Hij ging niet aan de kant, dus ik heb hem neer gehengst.” In een appje aan een vriend schreef de Amsterdammer dat hij het slachtoffer ‘kankerhard had gehooked’. Nu zei hij zich te schamen voor die woorden. ,,Ik was toen heel boos over de situatie. Bovendien was ik erg dronken. Ik had meerdere halve liters bier gedronken”, aldus de verdachte.

Het slachtoffer vertelde in een verklaring dat hij blij was dat hij het er relatief goed vanaf had gebracht. Hij had blauwe plekken in zijn gezicht, een gescheurde huid, een bult op zijn achterhoofd en een blauwe plek op zijn rug. Hij maakt zich zorgen om zijn vrouw, op wie het voorval grote impact heeft. ,,Ik was op de verkeerde tijd op de verkeerde plek”, concludeerde het slachtoffer. Toen de verdachte liet weten dat hij spijt had en zijn excuses wilde aanbieden, zei de Enkhuizer: ‘Ik moet het maar geloven, maar ik heb er eerlijk gezegd wel mijn twijfels bij.’

,,Als ik niet had gedronken, had ik niet zo impulsief gereageerd”, aldus de verdachte. ,,Ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt. Ik schaam me kapot hiervoor en zal dit altijd in mijn achterhoofd houden.” De Amsterdammer heeft adhd, een narcistische persoonlijkheidsstoornis en is verslaafd aan drank en drugs. Hij wil graag afkicken.

De reclassering adviseert om de man te laten behandelen, onder toezicht te houden, begeleid te laten wonen en een verbod op drank- en drugs op te leggen met bijbehorende controles. De officier van justitie is het met die bijzondere voorwaarden eens. De rechtbank zou ze moeten opleggen bij het voorwaardelijk deel van de celstraf.

Volgens de advocaat van de verdachte was er geen sprake geweest van een poging tot doodslag. Hij pleitte voor een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest. De verdachte werd kort na het voorval na een tip opgepakt en zit sindsdien vast.

De rechtbank doet 12 maart uitspraak.

Geef een reactie