Oorlogsverklaring aan de Eikenprocessierups

ENKHUIZEN – Van half mei tot en met eind augustus kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Deze ‘jeukrups’ komt voor in eikenbomen. De eitjes met de rupsen komen in mei uit. Na een paar vervellingen krijgen de rupsen brandharen en gaan zij nesten maken. Dat is het moment waarop aanraking met de haren jeuk kunnen veroorzaken.

De eikenprocessierups is ongeveer 3 cm, is grijsgrauw met lichtbruine zijden en heeft lange witte haren. Regelmatig wordt de eikenprocessierups verward met de spinselmot. Spinselmotten zijn rupsen die verschillende soorten bomen en struiken kaalvreten en met een dicht wit zijdespinsel bedekken. De eikenprocessierups zit vooral op eikenbomen. Spinselmotten hebben geen brandharen en leveren geen ongemak op voor de mens.

Klachten

De reacties kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. Van lichte huidirritaties tot hevige jeuk die tot twee weken aanhoudt. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties (slikklachten) en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Ook dieren, met name honden en paarden, kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen.

Wat doet de gemeente?

Enkhuizen onderzoek de komende weken alle eiken in de gemeente. Als er rupsennesten worden gevonden, die op locaties staan waar veel mensen komen dan worden deze met een speciale stofzuiger verwijderd.

Melden en informatie

Ziet u eikenprocessierupsen in de openbare ruimte? Meld dit bij de gemeente via de fixi app op uw mobiele telefoon of (op werkdagen) telefonisch via 140228 (u hoeft alleen de nummers 140228 in te tikken). Het is verstandig om afstand te houden en de rupsen niet te storen.

Geef een reactie