ENKHUIZEN – De hoge energieprijs van het afgelopen jaar heeft ervoor gezorgd dat de behoefte is ontstaan bij woningeigenaren om hun woning te verduurzamen. Dit geldt ook bij monumenteigenaren. In de gemeente Enkhuizen zijn 361 rijksmonumenten, 2 provinciale monumenten, ruim 200 gemeentelijke monumenten en een beschermd stadsgezicht. Hiermee is Enkhuizen formeel een grote monumentengemeente. Kunnen deze monumenten verduurzaamd worden? Zo ja, hoe doe je dat eigenlijk? Welke mogelijkheden bestaan er? En waar moet je als monumenteigenaar rekening mee houden? De Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed laat met hun reizende expositie Monumenten Verduurzamen? Er kan meer dan je denkt! zien dat er veel kan.
Kleine en grote aanpassingen
Het kan gaan om kleine aanpassingen zoals het jaarlijks opnieuw instellen van de CV, slim gebruik van gordijnen, het isoleren van leidingen en goede ventilatie. Hiermee kan al veel energie bespaard kan worden. Maar ook het isoleren van ramen, daken en gevels en het plaatsen van zonnepanelen kan mogelijk zijn. Belangrijk is dat de monumentale waarden gerespecteerd worden en dat het mag volgens wet- en regelgeving. Het duurzaam maken van monumenten is altijd maatwerk en voor sommige ingrepen is een omgevingsvergunning nodig. Het is daarom belangrijk dat eigenaren van tevoren contact opnemen met de gemeente om eventuele verbouwplannen te bespreken.
Open Monumentendag
De expositie biedt informatie over wat er wel mogelijk is en hoe dat in zijn werk gaat. Op Open Monumentendag zaterdag 9 september is Erik Bibo, adviseur Erfgoed, aanwezig om monumenteneigenaren op weg te helpen om de mogelijkheden voor hun monument verder te onderzoeken. Dit is ook interessant voor eigenaren van historische gebouwen die geen monumentale status hebben.
De expositie is te zien in de Blauwe Zaal van het Stadhuis van 3 september tot en met 28 september tussen 10.00 en 16.00 uur. Adres: Breedstraat 53, Enkhuizen. De entree is gratis.