Schone compost door schoon GFT, een kleine moeite maar zoveel beter voor de natuur

ENKHUIZEN – Een plastic zak met oud brood, een glazen potje met een bedorven saus en oude plant met een plastic potje. In welke afvalbak gooi jij het? Deze spullen zitten nog regelmatig tussen het ingezamelde gft-afval bij, terwijl glas en plastic er niet in thuishoren. De groene bak is alléén voor jouw gft en etensresten. Ben jij er mooi vanaf en maakt HVC er groen gas en compost van!

Goed voor de bodem

Een groot deel van die compost komt terecht op het land van tuinders en telers. Tuinder Jan Jacob Gootjes neemt jaarlijks zo’n 500.000 kilo compost per jaar af. “Wat voor jullie gft afval is, dat is voor ons een belangrijke grondstof om onze producten op te laten groeien”, zegt hij trots terwijl hij tussen zijn rode kool en pootaardappelen staat. Hij gebruikt graag compost omdat het de organische stof in de bodem verbetert. Voor Jan Jacob is het belangrijk dat het compost zo schoon mogelijk is, zodat zijn bodem dat ook blijft.

Schoon compost maken

In de installaties doet HVC er alles aan om vervuiling er zoveel mogelijk uit te halen. Dat doen ze door het ingezamelde gft-afval los te schudden en meerdere keren te zeven. Toch blijven er soms kleine stukjes achter. Zorg er voor dat in jouw gft-bak alléén afval zit wat er in hoort. Dan kan er schone compost van gemaakt worden.

Wat hoort er in de gft bak en wat niet?

Geef een reactie