SED-gemeenten willen overlastbezorgers een bestuurlijke boete kunnen geven

ENKHUIZEN/DRECHTERLAND/STEDEBROEC – De colleges van Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland willen dat mensen die overlast veroorzaken in de openbare ruimte een boete van de gemeente kunnen krijgen. Met de invoering van deze zogenaamde ‘bestuurlijke boete’ kunnen de gemeenten beter optreden tegen lichte overtredingen, die vaak wel veel ergernis en overlast veroorzaken.

Voorbeelden hiervan zijn een kapot voertuig dat lang ergens staat, huishoudelijk afval dat verkeerd wordt aangeboden, een reclamewagen die zonder vergunning langs de openbare weg staat of voorwerpen, zoals bijvoorbeeld bloembakken, die zo staan dat de weg niet normaal gebruikt kan worden. In deze gevallen kan de gemeente iemand dan een boete geven.

Gevoel van onveiligheid

Medewerkers van de gemeenten worden regelmatig door inwoners aangesproken op dit soort ‘kleine ergernissen’. Naast de overlast die veroorzaakt wordt, zorgen deze ook voor verloedering van het straatbeeld en een gevoel van onveiligheid. Op dit moment kunnen de gemeenten alleen ‘bestuursdwang’ toepassen of een ‘last onder dwangsom’ opleggen. Hiermee wordt de veroorzaker van de overlast achteraf gedwongen het probleem op te lossen. Een boete heeft een meer afschrikwekkende werking en de colleges hopen daarom dat overlast juist kan worden voorkomen. De drie gemeenteraden behandelen het voorstel in de raadsvergaderingen van april.

De maximale hoogte van een boete is 515 euro. De meeste boetes liggen tussen de 100 en 250 euro en is voor bedrijven vijf keer zo hoog als de boete voor particulieren. De gemeente kan besluiten alleen een bestuurlijke boete op te leggen of naast een bestuurlijke boete ook een last onder dwangsom of bestuursdwang.

Wet op Kansspelen en Alcoholwet

De colleges willen de bestuurlijke boete ook kunnen geven als mensen zich niet houden aan de Alcoholwet en de Wet op de Kansspelen. Hierover hoeft de gemeenteraad niet te beslissen. Op korte termijn besluiten de burgemeesters hierover.

Eén gedachte over “SED-gemeenten willen overlastbezorgers een bestuurlijke boete kunnen geven

Geef een reactie