15% hogere prijzen in de supermarkten, bloemkool zelfs 54% duurder geworden

ENKHUIZEN – Vooral bloemkool (54%), bruine bolletjes 6 stuks (43%) en suiker (78%) zijn de uitschieters in de supermarkten. De gemiddelde prijsstijging kwam uit op 15%. De grootste prijsstijgingen vonden plaats in de maanden december 2022 en januari 2023, toen verhoogden de supermarkten vrijwel dagelijks de prijzen van 150 producten.

Meer voor minder

Ook blijkt bij veel producten dat er minder in een verpakking zit dan voorheen, of is de samenstelling van een product aangepast met goedkopere grondstoffen. Een ander opvallend feit is dat de klanten meer en meer huismerkproducten kochten en pas als die niet meer in de schappen stonden ging de klant over naar A-merkproducten.

Wel is er sinds februari een lichte daling van de prijzen in de supermarkten te waar te nemen, voorbeeld is zonnebloemolie dat in 2022 nog bijna 4 euro koste voor een fles en nu 3 euro kost, begin 2022 kostte dezelfde fles nog 1,99 euro.

De consumentenbond onderzoekt elk half jaar van 150 producten de prijzen bij 14 supermarkten in Nederland. Daaruit komt ook naar voren dat de Spar de duurste supermarkt is en Dirk de goedkoopste. Prijsvechters als de Aldi blijken ook bij de top van duurste supermarkten te zitten. Albert Heijn en de Jumbo bevinden zich ook in de top 5 duurste supermarkten.

Geef een reactie