Enkhuizen op weg naar duurzaam en klimaatneutraal

ENKHUIZEN – Er moet veel extra schone energie worden opgewekt om Enkhuizen – en de rest vanNederland – klimaatneutraal te maken. Maar hoe? Dat is de vraag van de energietransitie.

Om antwoord te geven op deze vraag werkt gemeente Enkhuizen mee aan het Noord-Hollandse platform ‘Van Hoe naar Zo’, dat op 23 mei is gelanceerd.Het platform laat zien dat de energietransitie kansen biedt: van deze kansen kunnen inwoners, organisaties en verenigingen profiteren.

De website www.vanhoenaarzo.nl biedt verschillende verhalen over mogelijkheden voor de regio, de buurt en je eigen huis. Het inspiratieplatform laat onder andere zien dat een klimaatneutraal Noord-Holland veel positiefs brengt, zoals schone lucht, nieuwe banen en een lagere energierekening.

Fruitkwekerij ’t Keetje en zon op dak

Eén van de regionale verhalen wordt verteld door Jan de Boer van Fruitkwekerij ’t Keetje in Lutjebroek. Zij stelden hun schuurdak beschikbaar aan zonnecoöperatie West-Friesland. Jan zag zo kans om niet alleen zijn eigen duurzame opwekking, maar ook die van tientallen gezinnen uit de regio mogelijk te maken. Jan: “We hebben nu 209 panelen op het schuurdak en daarvan gebruiken we er zelf 35. Dat zijn er niet genoeg voor het totale verbruik van ons bedrijf, maar dat pakken we in de toekomst verder op. We hebben ruimte genoeg. Voor nu maken anderen gebruik van de overige 174 panelen.” Jan roept op om op ook anderen te helpen aan duurzame energie: “Als je zelf niet alle panelen nodig hebt, maar je hebt wel een groot dak, dan .. ja. Waarom zou je dan niet voor een ander stroom gaan opwekken?

Meer informatie‘

Van Hoe? naar Zo’ is een initiatief van Noord-Hollandse gemeenten, waterschappen, de provincie, netbeheerders en bedrijven. Samen willen deze organisaties inwoners, bedrijven en verenigingen enthousiasmeren voor de energietransitie en de mogelijkheden van wind- en zonne-energie, zonder voorbij te gaan aan bestaande twijfels en zorgen. Kijk voor meer informatie http://www.vanhoenaarzo.nl.

Geef een reactie