Enkhuizen krijgt geen signalen over menstruatieproducten voor meisjes uit arme gezinnen

ENKHUIZEN – In veel gemeenten in Nederland zijn er plannen om menstruatieproducten gratis te gaan aanbieden aan meisjes vanaf groep 7 en 8 en op de middelbare scholen als deze vanwege de gezinssituatie niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten zoals tampons en maandverband te kopen. Een op de tien jonge vrouwen (12-25 jaar) wordt ermee geconfronteerd dat er thuis geen geld is om menstruatieproducten aan te schaffen.

In de gemeente Enkhuizen is voor gezinnen die aan de onderkant van de maatschappij zitten met hun inkomen, bijstandsgezinnen en gezinnen die net boven de bijstandsgrens leven het minimuminkomen zo opgebouwd dat het voorziet in de algemene kosten van het bestaan en daarnaast krijgen deze gezinnen ook nog eens via de belastingdienst diverse toeslagen en vanuit de gemeente een minimaregeling.

Het Armoedefonds stelt gratis menstruatieproducten beschikbaar via MUP’s (menstruatieproducten uitgiftepunten). Het Armoedefonds wil meisjes en vrouwen zelf de keus bieden om een product uit te kiezen dat bij hen past en dat zij comfortabel vinden. Daarom biedt het Armoedefonds verschillende soorten, maten en merken maandverband en tampons aan. Ook zijn er menstruatiecups beschikbaar.
Met alle MUP’s bereiken zij nu zo’n 170.000 meisjes/vrouwen in Nederland.

Geef een reactie