PVV veruit de grootste in Enkhuizen, VVD, CDA én D66 grootste verliezers, NSC derde partij

ENKHUIZEN – Een aardschok van jewelste trok woensdagavond door Nederland toen de eerste exitpoll verscheen. Een week lang zag het er naar uit dat de 4 partijen, VVD, PVV, GL/PvdA en NSC dicht bij elkaar zouden liggen, maar hoe anders bleek het te zijn.

Grootste in Enkhuizen, opvallend fors verlies SP

De voorlopige uitslag laat een enorme winst zien voor de PVV, 25% van de Enkhuizers stemden op de PVV, de VVD is de tweede partij geworden in Enkhuizen maar verliest wel ruim 5% van de stemmen, GL/PvdA is de derde partij geworden met een winst van 4% en de partij van Pieter Omtzigt is ook 1 van de grote winnaars met ruim 13% van de stemmen. Opvallend is dat de SP in Enkhuizen, toch altijd 1 van de grootste partijen in Enkhuizen ruim 3% verliest. Grootste verliezer is D66, die verliest ruim 10% van haar stemmen.

De huidige tussenstand laat zien dat de PVV veruit de grootste partij in de Tweede Kamer gaat worden met 37 zetels, op 11 zetels afstand gevolgd door GL/PvdA en nipt daarachter de VVD. De partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract volgt met 20 zetels. De meest voor de hand liggende coalitie is dan ook de PVV met 37 zetels, de VVD met 24 zetels en NSC met 20 zetels, samen goed voor 81 zetels, een ruime meerderheid. Maar om ook de Eerste Kamer mee te krijgen is het bijna een moetje om ook BBB, die met zeven zetels in de Tweede Kamer komt erbij te betrekken waardoor de coalitie dan op 88 zetels komt.

Geef een reactie